CDN technológia

Content Delivery Network vagy rövidített nevén CDN technológia biztosítja a web tartalmak akadás mentes, gyors továbbítását. Szokásos elnevezése még Content Delivery and Distribution Network, amely elnevezés még találóbb, hiszen a tartalmak elosztása fontos funkciója CDN technológiának.

Ha egyetlen szerverről, adatközpontból akarunk kiszolgálni nagylétszámú illetve távoli internet felhasználót, akkor torlódások keletkezhetnek ami, statikus webtartalmak esetén késeltetéshez vezethet. (Az átlagos felhasználó maximum 3 másodpercet hajlandó az oldal betöltésére várni, ha ez nem történik meg ez idő alatt akkor tovább lép.) Multimédiás tartalmak közvetítésénél még rosszabb a helyzet, mert vagy gyakori puffereléssel megáll a video, vagy akadozik a lejátszás vagy egyes technológiák esetén (pl. Silverlight) drasztikusan romolhat a továbbított video minősége.

Erre a problémára a megoldás a CDN technológia, ami világszerte több adatközpont (Edge Server) használatával megosztja a kiinduló szerver (Original Server) terhelését és kiszolgálja a hozzá földrajzilag közel eső felhasználókat.